Ciuperci cu usturoi si patrunjel



Stiu, stiu! Ciuperci cu usturoi si patrunjel! Ce mare lucru? Nu e, insa poate ai intrat in pana de inspiratie si vreti sa prepari ciupercile altfel decat popularul “la cuptor”. Reteta asta, gasita bineinteles pe net, se zice ca ar fi un aperitiv (tapas) foarte popular in Spania – champiñones al ajillo . O fi popular sau nu, nu stiu, ca am fost o singura data in Spania si nu am vazut nicio reclama la televizor care sa il laude ;-) si nici vreun ospatar care sa mi-l recomande cu pasiune, dar stiu ca ce a iesit din reteta asta e delicios. Vei savura aromele ce se ridica din tigaie cand le vei prepara, vei savura fiecare imbucatura pana la bucatile de paine muiate in sos.

Reteta (2 persoane):
Timp de pregatire: 5 minute
Timp de preparare: 10 minute
Timp total: 15 minute
Cost estimat: 5,5 lei

  • 3 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 8 ciuperci champignon mari, spalate sau decojite si taiate in patru (pe lung).
  • 4 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingura de suc de lamaie
  •  ½ lingurita de piper negru proaspat macinat (sau dupa gust)
  •  ½-1 lingurita sare (sau dupa gust)
  • ¼-½ lingurita de fulgi uscati de ardei iute sau un ardei iute mic, tocat marunt (optional si dupa gust)
  • 1 legatura medie (cam 15 fire) de patrunjel proaspat tocat marunt.

Cum se face:

  1. Incalzeste uleiul intr-o tigaie (indeajuns de mare ca sa cuprinda ciupercile) la foc mediu
  2. Caleste ciupercile 2 minute, amestecand.
  3. Adauga usturoiul, sucul de lamaie, sarea, piperul si ardeiul iute si lasa-l pentru inca 4 minute. Acum te vei indragosti de aroma ce se ridica din tigaie.
  4. Opreste focul si amesteca patrunjelul in tigaie.
  5. Serveste cu paine de tip ciabatta sau de campanie pentru a inmuia in sos.
  6. Ar fi bine sa il servesti in farfurii individuale ca s-ar putea sa te certi cu ceilalti ca mananca mai repede si nu iti lasa si tie nimic. ;-)
About these ads

25 responses to this post.

  1. Posted by Irina on mai 9, 2008 at 11:52 am

    Nu vreau sa zic ca ciupercile la tigaie n-ar fi bune, dar eu una prefer muuuult mai mult sa le prepar “popular, la cuptor”. Aroma care se ridica din cuptor mi se pare mult mai puternica decat cea din tigaie, iar gustul este incomparabil. In caz ca mai sunt persoane care nu stiu cum se prepara la cuptor, as vrea sa adaug aici si cum le fac eu:
    – curat ciupercile si rup piciorul
    – presar sare intr-o tava, pe care asez ciupercile
    – pun bucatele de usturoi si un pic de unt in fiecare dintre ele
    – si le pun la cuptor
    Foarte simplu si foarte gustos. Si se mananca numai atunci cand sunt calde, de-abia scoase de la cuptor. Iar sucul din ciuperci e delicios… ca nu ma pot abtine sa nu inmoi paine in el ;-)

    Răspunde

  2. @irina: Eu ma bucur ca cineva imi spune ca incearca retetele pe care le pun aici. ;-). La reteta ta, as propune un pic de frunze uscate de cimbru. Pentru o aroma si mai puternica…

    Răspunde

  3. Posted by alina on mai 23, 2008 at 7:02 pm

    Ale mele au iesit delicioase, le-am facut de mai multe ori, mi-a placut foarte mult combinatia cu sucul de lamaie! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca se fac in 15 minute si practic n-ai cum sa le gresesti :) Pana acum mi-au placut mai mult cele pe care le-am tinut un pic mai mult in tigaie si nu a ramas foarte mult sos, si au fost foarte bune chiar si reincalzite la microunde.

    Răspunde

  4. Posted by cornelia on iulie 31, 2009 at 9:33 pm

    Si eu ador gustul, textura si aroma ciupercilor. De aceea le folosesc in f multe mancaruri, ciorbe, tocanite, papara cu oua si ciuperci, orezuri.

    Răspunde

  5. Posted by Raluca on aprilie 7, 2010 at 7:45 pm

    Astazi am incercat aceasta reteta, numai ca am adaugat ceva in plus. Separat, am taiat un piept de pui fasiute, l-am facut in vin alb cu foi de dafin pana ce s-a rumenit putin, dupa care l-am pus peste ciupercute si am servit cu o garnitura de orez. Oricum, cipercutele in combinatie cu lamaie si ulei de masline + patrunjel= love

    Sper sa fie la fel de bune si maine. :)

    Răspunde

  6. Posted by iosipitsa on mai 7, 2010 at 7:09 pm

    abia astept sa incerc reteta cu ciupercile in tigaie,….am sa trec pe aici sa va spun cum au iesit…. multumesc pentru sugestie

    Răspunde

  7. Posted by mariahstc on mai 26, 2010 at 1:51 pm

    azi incerc si eu reteta abia astept :) multumesc pentru reteta

    Răspunde

  8. Posted by iosipitsa on iunie 16, 2010 at 2:18 pm

    ..ce sa va spun…super, dar am facut o mica modificare…. adica eu nu am pus ardei iute (nu imi place) abia astept sa mai fac odata…. felicitari !!!!!!!!

    Răspunde

  9. Posted by dana on septembrie 4, 2010 at 10:19 am

    Excelente ciupercile tale! Eu nu ma prea dau in vint dupa ciuperci, cele la cuptor nu m-au inspirat niciodata , dar preparate asa sunt dementiale. Eu le-am lasat putin mai mult in tigaie (in ulei) si am pus foarte putin patrunjel(din motiv de sot), si am avut niste ciupercute mici, mici, aproape cat ciresele, dar s-au terminat in 5 minute, abia am apucat sa mananc si eu. Sigur e o reteta pe care o s-o “execut” des:)

    Răspunde

  10. @dana: nici nu stii cand m-a bucurat acest comentariu al tau:) Multumesc!

    Răspunde

  11. Posted by Adriana on octombrie 22, 2010 at 12:12 am

    Mi-au iesit minunate:D. Foarte tare reteta! ;)

    Răspunde

  12. Mi-a placut reteta asta, in primul rand pentru ca nu ai tinut mult timp mancarea pe foc (imi plac legumele mai “crocante”), apoi fiindca ai folosit usturoi, lamaie si patrunjel verde. O mancare foarte sanatoasa.

    Răspunde

  13. Multumesc Iulia!

    Răspunde

  14. Posted by oana on martie 27, 2011 at 4:32 pm

    Sunt o mare fana a ciupercilor preparate la tigaie ( si la cuptor sunt bune, dar eu am doar plita) si reteta e foarte gustoasa. Papilele mele gustative au fost in extaz :)

    Răspunde

  15. Posted by FLORIN on august 9, 2011 at 9:32 am

    BUNA – EU LOCUIESC IN MADRID DE 12 ANI , DAR AICI NU AU ASA RETETE DELICATE. EU SINT BUCATAR SI ADOR CIUPERCILE . DAR…………. SE PUNE SI O LINGURITA MICA DE FAINA ALBA INAINTE DE A OPRI FOCUL SI O FOAIE DE DAFIN . INCERCATI SI DATI-MI UN RASPUNS. MA NUMESC FLORIN SI LOCUIESC IN LEGANES . POFTA BUNA.

    Răspunde

  16. Posted by huseyin on noiembrie 29, 2011 at 7:59 pm

    nu de asta

    Răspunde

  17. Posted by Nicolae Alecsa on iunie 19, 2012 at 2:00 pm

    Dar daca in loc de,, champinones”punem hribi de-ai nostri culesi proaspeti de la poalele padurilor carpatine?????Nici nu va inchipuiti ce gustoase sint!!!!!!Acum cind e sezonul lor!!!!!!

    Răspunde

  18. Posted by Nicolae Alecsa on iunie 20, 2012 at 1:19 pm

    Alea de la inceputul toamnei sint ,,Ghebe”,trebuia sa veniti in piata din Piatra Neamt acum 10 zile si va luati cite doriti,proaspeti atunci culesi,acum s-au cam terminat,asteptam sa mai ploua, sa vedem daca mai apar.

    Răspunde

  19. Posted by zuza on august 9, 2012 at 3:47 pm

    daca e ciuerca orice mancare preparata din ele iese delicios hmmm mie imi plac ffff mult

    Răspunde

  20. Posted by Vena on noiembrie 16, 2012 at 9:54 pm

    Felicitari creatorului acestui blog. E original, are curaj sa combine aromele si o face bine.Personal, mi-au atras atentia multe retete si voi mai reveni.

    Răspunde

  21. MInunata reteta! Acum ma delectez cu “rezultatul” :) yummy yummy :P. Eu tin un regim si am renuntat la ulei, dar tot bestiale au iesit. Multumesc pt reteta delicioasa si rapida.

    Răspunde

  22. Posted by bianca on aprilie 25, 2013 at 12:21 pm

    super reteta simpla si presupun ca si gustoasa..o voi incerca cu siguranta ;)

    Răspunde

  23. Posted by anna on mai 3, 2013 at 12:04 am

    eu am imbunatatit-o cu morcovi razaliti si ardei gras taiat felii, dar cred ca orice alta leguma adaugata aduce un plus retetei

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: