Creveti usturoiati (Gambas al ajillo)


Nu sunt mare fan creveti. Daca merg intr-un restaurant si am de ales intre creveti si peste, am sa aleg aproape intotdeauna peste. Intre creveti si scoici sau intre creveti si caracatita as alege tot peste. 🙂 Dar tin minte ca am mancat acum vreo 2 ani la unul dintre putinele restaurante spaniolesti din Bucuresti (ma refer la restaurantul El Vino de pe Mihai Eminescu, care totusi este considerat restaurant cu specific mediteranean) niste tapas numiti creveti cu usturoi. Si mi-au placut mult.

Ce ma deranjeaza la gustul creveteului este ca e dulce. Daca se poate ca acest gust sa se impleteasca cu altele atunci il pot accepta. Oricum, pentru ca duminica m-am intors din Sicilia (povestea o sa urmeze aici pe blog) si acolo am vazut o multime pe meniurile restaurante o multime de retete care foloseau creveti, caracatite, calamari, scoici… mi-a venit ideea sa incerc sa prepar crevetii in stilul spaniolesc.

Reteta (pentru 2 persoane):   
Timp de pregatire: 45 minute
Timp de preparare: 5 minute
Timp total : 50 minute
Cost: 12 lei

  • 12 creveti mari si proaspeti (nu pre-fierti, nu decorticati) – decojiti si cu vena aia de pe lungimea lui scoasa. Pastrati totusi coada ca sa aveti cum sa ii apucati.
  • 2 linguri de ulei de masline extra-virgin
  • 3 catei de usturoi tocati marunt sau trecuti prin presa de usturoi
  • ½ lingurita de sare de mare
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • (optional) 1 ardei iute mic si rosu tocat marunt. In functie de cat de iute vrei, scoate-i sau nu samburii cu tot cu  venele lui.  
  • (optional) 2-3 fire de patrunjel tocat marunt pentru ornat 

Cum se face:

  1. Incalzeste uleiul la foc mediu.
  2. Adauga crevetii, usturoiul, sarea si sucul de lamaie in tigaie. Daca folosesti si ardei iute, pune-l tot acum.
  3. Amesteca in continuu, maxim 3 minute, pana cand creveti devin roz si se expandeaza un pic. Ai grija sa nu arzi usturoiul pentru ca va deveni amar.

Nota: Data viitoare am sa folosesc si jumatate de pahar de vin alb, sec. Atunci reteta ar trebui un pic modificata:

  1. Incalzeste uleiul la foc mediu.
  2. Adauga usturoiul si ardeiul iute. Caleste-le pentru cam un minut avand grija sa nu se arda usturoiul.
  3. Da focul mare si adauga crevetii, sarea si sucul de lamaie si vinul in tigaie.
  4. Amesteca in continuu, maxim 5 minute, pana cand creveti devin roz si se expandeaza un pic. De asemenea vinul ar trebui sa se fi evaporat un pic. Acum nu trebuie sa te stresezi de usturoi ca nu are cum sa se arda in vin.

4 responses to this post.

  1. Posted by Alina on aprilie 28, 2011 at 10:41 pm

    Sotul meu a fost foarte incantat de aroma

    Răspunde

  2. Posted by elena avasilencei on mai 24, 2013 at 5:28 pm

    Si eu am pregatit aceasta reteta in a doua zi de Pasti si oaspetii au apreciat -o foarte mult .Intentionez sa o fac si maine, fiindca este atat de buna incat , daca ai mancat o data, musai sa repeti experienta. Multumesc pentru aceasta savuroasa mancare , a carei reteta e atat de simpla si usor de realizat. Felicitari!

    Răspunde

Lasă un răspuns către Alina Anulează răspunsul