Risotto cu ciuperci si patrunjel


 

As vrea sa postez cat mai multe retete de risotto pentru ca simt nevoia sa spun la lume ca risotto-urile sunt absolut minunate. Si cred ca noi, romanii nu reusim sa il percepem la adevarata lui valoare pentru ca la noi orezul e mai degraba garnitura, pe cand risotto e mai aproape de fel principal. Asa ca, daca privesti cumva risotto-ul din perspectiva romaneasca a orezului, schimba-ti viziunea si incearca aceasta reteta acasa. (cred ca e cel mai bun risotto pe care l-am mancat la mine acasa)
Reteta (pentru 2 persoane):
Timp de pregatire: 30 minute
Timp de preparare: 45 minute
Timp total: 1 ¼ ore

  • 150 gr. orez special pentru risotto
  • 200 gr. ciuperci taiate in bucati mari (champignon, funghi porcini, ciuperci salbatice, etc). Eu am folosit funghi porcini (adica hribi/manatarci pe romaneste), de-aia apar asa mari in poza.
  • 80 gr. unt
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 legatura medie-mare de patrunjel tocat marunt
  • 4 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 ceapa medie – tocata marunt
  • 2 lingurite de frunze de cimbru (proaspete). Cimbrul  uscat rezista foarte mult asa ca va recomand sa cumparati cimbru proaspat si sa il uscati. De asemenea, cimbrul uscat este mult mai bun in mancare decat cel proaspat.
  • 4-5 catei de usturoi taiati in jumate
  • 1 pahar (125ml) de vin alb, sec
  • 1 tija de telina (apio), tocata marunt
  • 2 cani (500ml) supa de legume fierbinte
  • 50 gr parmesan proaspat ras
  • 1-1½ lingurite de sare
  • piper
  • sucul de la ½ lamaie

Cum se face:

  1. Topeste cam 10 grame de unt intr-o tigaie impreuna cu 1 lingura de ulei de masline
  2. Pune ceapa, telina si usturoiul tocat marunt si caleste-le la foc foarte mic pentru vreo 15 minute. Ai grija sa nu se arda.
  3. Incinge cuptorul la treapta 4 (200° C)
  4. Cand legumele s-au calit adauga orezul si mareste flacara. Amesteca in continuu pentru 1-2 minute pana cand orezul va deveni transparent.
  5. Adauga vinul si amesteca in continuare pana cand alcoolul se va evapora.
  6. Adauga primul polonic de supa fierbinte si un pic de sare. Micsoreaza focul la mediu-mic pentru a putea controla ca orezul sa fiarba uniform. Va trebui sa amesteci cu o lingura de lemn pentru ca, prin frecare, amidonul sa fie eliberat de boabele de orez obtinandu-se astfel aspectul cremos. Aceasta e cealalta metoda de preparare a risotto-ului de care va ziceam in Risotto cu pui, rucola si rosii uscate. Metoda asta e si cea mai des recunoscuta ca fiind cea buna si trebuie sa recunosc ca si mie imi pare mai buna. E mai multa munca, insa😉.
  7. Adauga polonicul urmator doar dupa ce polonicul anterior a fost absorbit de orez. Amesteca.
  8. Cand mai ai cam 2 polonice, pune ciupercile cu putin ulei de masline, intr-o tigaie rezistenta la cuptor sau o tava cu fund gros.
  9. Dupa 1-2 minute, adauga peste ciuperci un pic de sare, piper, usturoiul, cimbrul, 10 grame de unt si amesteca.
  10. Prajeste ciupercile 5-6 minute in cuptor. 
  11. Gusta orezul sa te asiguri ca e fiert al-dente. Adica e fiert dar opune un pic de rezistenta cand il mesteci (Urasc cand orezul se sparge la fiert). Daca nu e facut, mai adauga supa sau apa fierbinte (e important sa fie fierbinte pentru ca se intampla niste reactii pe-acolo si apa rece nu e buna) 
  12. Adauga sare si piper dupa gust.
  13. Opreste focul si adaugati untul ramas, parmezanul si patrunjelul si amesteca bine pana cand untul si branza se topesc astfel risotto-ul devenind foarte cremos. Acopera cu un capac si lasa-l acoperit 2 minute. 
  14. Taie o parte din ciupercile prajite in bucatele mai mici si adauga-le la risotto impreuna cu sucul de lamaie. Amesteca.
  15. Se serveste imediat, ornat in farfurie cu restul de ciuperci si cu un pic de parmezan ras. 
  16. Pofta buna!

6 responses to this post.

  1. Posted by cornelia on Iulie 31, 2009 at 9:28 pm

    prea multa munca pentru un orez obisnuit!

    Răspunde

  2. @cornelia: da, e mult de munca pentru un risotto dar se merita din plin. Din reteta asta nu poate iesi doar un orez obisnuit. Singura legatura dintre risotto si „orez obisnuit” este ca risotto e facut cu orez.🙂
    Risotto-ul este un orez obisnuit doar daca il servesti la restaurantele din Bucuresti. Pana acum nu am gasit vreunul care sa fie bun sau corect facut. Nu inteleg de ce il mai pun pe meniu.

    Răspunde

  3. Posted by sanda on Iulie 19, 2010 at 11:56 am

    foarte multa munca! Nu prea se merita ,mai ales cand stai toata ziua in bucatarie!

    Răspunde

  4. Posted by mio67 on Mai 29, 2012 at 1:46 pm

    E bun intradevar, dar muncesti c-am mult, mult mai rpd se pregateste cordon bleu cu o salata, spre deosebire de reteta ta are si carnita (cea mai buna ,,leguma” dealtfel !!! :)) Multa bafta celor care vor sa-ncerce, eu mai bine fac pilaf romanesc, e mai usor si cum spuneam are carnita si daca e eco e si mai buna (gaina)

    Răspunde

  5. Posted by Antonia on August 23, 2012 at 6:18 pm

    Da, de munca este mult, DAR si rezultatul este unul pe masura!!!! Numai o gospodina adevarata, o gospodina-gourmand poate sa petreaca ore intregi in bucatarie din placere proprie si dintro dorinta arzatoare de asi uimi si totodata multumi familia. Si atunci si pesoanele dragi stiu cu siguranta ca nu au mancat un simplu orez, ci un adevarat risotto! Dar si gospodina este complimentata pe masura. Multumesc pentru aceasta reteta suprba de risotto!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: