Stiu, stiu! Ciuperci cu usturoi si patrunjel! Ce mare lucru? Nu e, insa poate ai intrat in pana de inspiratie si vreti sa prepari ciupercile altfel decat popularul „la cuptor”. Reteta asta, gasita bineinteles pe net, se zice ca ar fi un aperitiv (tapas) foarte popular in Spania – champiñones al ajillo . O fi popular sau nu, nu stiu, ca am fost o singura data in Spania si nu am vazut nicio reclama la televizor care sa il laude 😉 si nici vreun ospatar care sa mi-l recomande cu pasiune, dar stiu ca ce a iesit din reteta asta e delicios. Vei savura aromele ce se ridica din tigaie cand le vei prepara, vei savura fiecare imbucatura pana la bucatile de paine muiate in sos.
Reteta (2 persoane):
Timp de pregatire: 5 minute
Timp de preparare: 10 minute
Timp total: 15 minute
Cost estimat: 5,5 lei
- 3 linguri de ulei de masline extra virgin
- 8 ciuperci champignon mari, spalate sau decojite si taiate in patru (pe lung).
- 4 catei de usturoi tocati marunt
- 1 lingura de suc de lamaie
- ½ lingurita de piper negru proaspat macinat (sau dupa gust)
- ½-1 lingurita sare (sau dupa gust)
- ¼-½ lingurita de fulgi uscati de ardei iute sau un ardei iute mic, tocat marunt (optional si dupa gust)
- 1 legatura medie (cam 15 fire) de patrunjel proaspat tocat marunt.
Cum se face:
- Incalzeste uleiul intr-o tigaie (indeajuns de mare ca sa cuprinda ciupercile) la foc mediu
- Caleste ciupercile 2 minute, amestecand.
- Adauga usturoiul, sucul de lamaie, sarea, piperul si ardeiul iute si lasa-l pentru inca 4 minute. Acum te vei indragosti de aroma ce se ridica din tigaie.
- Opreste focul si amesteca patrunjelul in tigaie.
- Serveste cu paine de tip ciabatta sau de campanie pentru a inmuia in sos.
- Ar fi bine sa il servesti in farfurii individuale ca s-ar putea sa te certi cu ceilalti ca mananca mai repede si nu iti lasa si tie nimic. 😉
Posted by Irina on mai 9, 2008 at 11:52 am
Nu vreau sa zic ca ciupercile la tigaie n-ar fi bune, dar eu una prefer muuuult mai mult sa le prepar „popular, la cuptor”. Aroma care se ridica din cuptor mi se pare mult mai puternica decat cea din tigaie, iar gustul este incomparabil. In caz ca mai sunt persoane care nu stiu cum se prepara la cuptor, as vrea sa adaug aici si cum le fac eu:
– curat ciupercile si rup piciorul
– presar sare intr-o tava, pe care asez ciupercile
– pun bucatele de usturoi si un pic de unt in fiecare dintre ele
– si le pun la cuptor
Foarte simplu si foarte gustos. Si se mananca numai atunci cand sunt calde, de-abia scoase de la cuptor. Iar sucul din ciuperci e delicios… ca nu ma pot abtine sa nu inmoi paine in el 😉
Posted by catalin netolontan on ianuarie 9, 2016 at 8:50 pm
cred ca trebuie sa te mai uiti putin peste ce e sanatos si ce nu. simplu, da, gustos – sigur, dar sanatos? unt sanatos?
Posted by Trinity on mai 20, 2017 at 12:50 pm
You’re a real deep thnerik. Thanks for sharing.
Posted by http://goanalyze.info/10fastfeet.info on mai 31, 2017 at 9:11 pm
solche Probleme hatte ich die gesamte Zeit nicht. Hast du den Fernseher am Netzwerk? Evtl. braucht der einfach mal ein Firmware Update Wobei das bei den Boxen nicht helfen wird
Posted by scorillo on mai 9, 2008 at 10:37 pm
@irina: Eu ma bucur ca cineva imi spune ca incearca retetele pe care le pun aici. ;-). La reteta ta, as propune un pic de frunze uscate de cimbru. Pentru o aroma si mai puternica…
Posted by alina on mai 23, 2008 at 7:02 pm
Ale mele au iesit delicioase, le-am facut de mai multe ori, mi-a placut foarte mult combinatia cu sucul de lamaie! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca se fac in 15 minute si practic n-ai cum sa le gresesti 🙂 Pana acum mi-au placut mai mult cele pe care le-am tinut un pic mai mult in tigaie si nu a ramas foarte mult sos, si au fost foarte bune chiar si reincalzite la microunde.
Posted by cornelia on iulie 31, 2009 at 9:33 pm
Si eu ador gustul, textura si aroma ciupercilor. De aceea le folosesc in f multe mancaruri, ciorbe, tocanite, papara cu oua si ciuperci, orezuri.
Posted by Raluca on aprilie 7, 2010 at 7:45 pm
Astazi am incercat aceasta reteta, numai ca am adaugat ceva in plus. Separat, am taiat un piept de pui fasiute, l-am facut in vin alb cu foi de dafin pana ce s-a rumenit putin, dupa care l-am pus peste ciupercute si am servit cu o garnitura de orez. Oricum, cipercutele in combinatie cu lamaie si ulei de masline + patrunjel= love
Sper sa fie la fel de bune si maine. 🙂
Posted by iosipitsa on mai 7, 2010 at 7:09 pm
abia astept sa incerc reteta cu ciupercile in tigaie,….am sa trec pe aici sa va spun cum au iesit…. multumesc pentru sugestie
Posted by Madge on mai 20, 2017 at 2:49 pm
What’s it take to become a sublime exudnpoer of prose like yourself?
Posted by mariahstc on mai 26, 2010 at 1:51 pm
azi incerc si eu reteta abia astept 🙂 multumesc pentru reteta
Posted by iosipitsa on iunie 16, 2010 at 2:18 pm
..ce sa va spun…super, dar am facut o mica modificare…. adica eu nu am pus ardei iute (nu imi place) abia astept sa mai fac odata…. felicitari !!!!!!!!
Posted by dana on septembrie 4, 2010 at 10:19 am
Excelente ciupercile tale! Eu nu ma prea dau in vint dupa ciuperci, cele la cuptor nu m-au inspirat niciodata , dar preparate asa sunt dementiale. Eu le-am lasat putin mai mult in tigaie (in ulei) si am pus foarte putin patrunjel(din motiv de sot), si am avut niste ciupercute mici, mici, aproape cat ciresele, dar s-au terminat in 5 minute, abia am apucat sa mananc si eu. Sigur e o reteta pe care o s-o „execut” des:)
Posted by scorillo on septembrie 4, 2010 at 8:04 pm
@dana: nici nu stii cand m-a bucurat acest comentariu al tau:) Multumesc!
Posted by Adriana on octombrie 22, 2010 at 12:12 am
Mi-au iesit minunate:D. Foarte tare reteta! 😉
Posted by Iulia on ianuarie 19, 2011 at 1:09 pm
Mi-a placut reteta asta, in primul rand pentru ca nu ai tinut mult timp mancarea pe foc (imi plac legumele mai „crocante”), apoi fiindca ai folosit usturoi, lamaie si patrunjel verde. O mancare foarte sanatoasa.
Posted by scorillo on ianuarie 19, 2011 at 9:54 pm
Multumesc Iulia!
Posted by oana on martie 27, 2011 at 4:32 pm
Sunt o mare fana a ciupercilor preparate la tigaie ( si la cuptor sunt bune, dar eu am doar plita) si reteta e foarte gustoasa. Papilele mele gustative au fost in extaz 🙂
Posted by scorillo on martie 27, 2011 at 4:59 pm
Mulţumesc Oana:)
Posted by FLORIN on august 9, 2011 at 9:32 am
BUNA – EU LOCUIESC IN MADRID DE 12 ANI , DAR AICI NU AU ASA RETETE DELICATE. EU SINT BUCATAR SI ADOR CIUPERCILE . DAR…………. SE PUNE SI O LINGURITA MICA DE FAINA ALBA INAINTE DE A OPRI FOCUL SI O FOAIE DE DAFIN . INCERCATI SI DATI-MI UN RASPUNS. MA NUMESC FLORIN SI LOCUIESC IN LEGANES . POFTA BUNA.
Posted by huseyin on noiembrie 29, 2011 at 7:59 pm
nu de asta
Posted by Nicolae Alecsa on iunie 19, 2012 at 2:00 pm
Dar daca in loc de,, champinones”punem hribi de-ai nostri culesi proaspeti de la poalele padurilor carpatine?????Nici nu va inchipuiti ce gustoase sint!!!!!!Acum cind e sezonul lor!!!!!!
Posted by scorillo on iunie 19, 2012 at 3:31 pm
De acord, doar ca hribi proaspeţi găseşti cam greu si doar la începutul toamnei…
Posted by Lakiesha on mai 20, 2017 at 3:35 pm
Inarimftoon is power and now I’m a !@#$ing dictator.
Posted by http://www.outdoorang.com/ on mai 24, 2017 at 2:56 pm
Mac, I’m with you!All the reflections on the article carry good sense but of J.D. an effusive reaction. In my opinion, this on 6 months trial terms EAA member? is appears to be unnecessarily sharp and immodest. One would expect of the seasoned test pilot to be more open-minded to innovations coming in. Besides, to be an EAA member is a credit to every pilot… and vice versa.
Posted by Nicolae Alecsa on iunie 20, 2012 at 1:19 pm
Alea de la inceputul toamnei sint ,,Ghebe”,trebuia sa veniti in piata din Piatra Neamt acum 10 zile si va luati cite doriti,proaspeti atunci culesi,acum s-au cam terminat,asteptam sa mai ploua, sa vedem daca mai apar.
Posted by zuza on august 9, 2012 at 3:47 pm
daca e ciuerca orice mancare preparata din ele iese delicios hmmm mie imi plac ffff mult
Posted by Vena on noiembrie 16, 2012 at 9:54 pm
Felicitari creatorului acestui blog. E original, are curaj sa combine aromele si o face bine.Personal, mi-au atras atentia multe retete si voi mai reveni.
Posted by MIh on noiembrie 23, 2012 at 2:54 pm
MInunata reteta! Acum ma delectez cu „rezultatul” 🙂 yummy yummy :P. Eu tin un regim si am renuntat la ulei, dar tot bestiale au iesit. Multumesc pt reteta delicioasa si rapida.
Posted by bianca on aprilie 25, 2013 at 12:21 pm
super reteta simpla si presupun ca si gustoasa..o voi incerca cu siguranta 😉
Posted by anna on mai 3, 2013 at 12:04 am
eu am imbunatatit-o cu morcovi razaliti si ardei gras taiat felii, dar cred ca orice alta leguma adaugata aduce un plus retetei