Socata


Tin minte socata de cand eram mic, cand visam la o sticla de PepsiCola insa gaseam numai citro. Era o perioada in an cand scotea maica-mea cate o sticla. Niciodata nu stiam cand era perioada aia, mai ales ca nu se intampla in fiecare an. Si astfel, socata a ramas o amintire din copilarie, o amintire din aceea dulce, care te urmareste toata viata. Au venit cei de la Coca-Cola cu o socata insa au scos-o de pe piata (nu stiu de ce, pentru ca auzisem ca au avut mare succes cu ea)

Acu’ vreo 2 luni am fost intrebat: vrei niste flori de soc? Am raspuns imediat: Da! Si odata cu ele am cerut si primit si reteta de socata:

  • 2 flori de soc (sa nu exagerezi cu florile ca e posibil sa lase amareala)
  • 4 litri de apa
  • ½ pliculet (3 gr) de parf de drojdie
  • 500 gr. zahar
  • 100 ml. miere
  • 1-2 lamai – taiate in felii (eventual stoarse in apa din oala in prealabil)

Cum se face:

  1. Se pun toate ingredientele intr-o oala cu capac.
  2. Se tine 3-4 zile, amestecandu-se o data pe zi cu o lingura de lemn.
  3. Daca ti se pare prea acru, mai scoate din lamaie. 
  4. Se toarna in sticle si se tin la frigider. Acoperiti gura sticlelor dar nu cu capac etans pentru ca socata trebuie sa mai respire. Altfel, va fi iesi acidulata ca un must.
  5. Se serveste, bineinteles, rece.
  6. Va doresc o vara racoroasa!

One response to this post.

  1. Posted by simina holovatchi on Noiembrie 24, 2014 at 4:52 pm

    Drojdia-i da un gust ciudat, pentru mine neplacut.Eu pun doar cateva boabe de orez ca sa fermenteze si zahar , nu miere.Lamaile se storc putin si se lasa in zeama la macerat.Iese cu muuuult mai buna.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: