Fried rice (Orez prajit)


Aseara am avut musafiri si am facut un curry rosu cu vita. Am fiert o gramada de orez si a iesit OK, dupa mult timp, insa curry-ul a fost o dezamagire. Am incercat sa pun vita sa se gateasca in sos (adica sa se fiarba de fapt) in loc sa o pregatesc in prealabil dupa metoda stir-fry. Din cauza ca am lasat sosul mai mult la fiert acesta si-a pierdut si din culoare si din gust (nu era iute deloc). Una peste alta, din cauza ca lumea nu a mancat mi-a ramas o tona de orez. Asta e, trebuie sa mai dam si rateuri ca sa avem de unde invata.

Pentru ca imi parea rau sa arunc atata orez l-am pus la frigider tocmai pentru a incerca o reteta de fried rice astazi. Vroiam de mult sa incerc si acum era un moment bun. Fried rice (orez prajit ar fi traducerea) e un fel de mancare foarte popular in Tailanda si China si avand in vedere ca se prepara cu orez ramas de la masa de cu o zi inainte se poate considera o mancare a saracilor (parerea mea). Totusi, gustul e bun si merita sa luati in considerare aceasta reteta.

Exista mai multe retete. Iat-o pe cea facuta de mine in seara asta.

Reteta (pentru 2 persoane):
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de preparare: 8 minute
Timp total: 18 minute

  • 350 gr. orez gatit (cel mai bine e cica sa fie cel ramas de la masa de cu o zi inainte, tinut la frigider peste noapte)
  • 2 linguri de ulei de boabe de struguri sau de alune (pentru ca au punctul de fierbere mai ridicat si astfel evitati fumul produs de uleiul arzand)
  • 1 lingura de sos de stridii
  • 1 lingura de sos de soia
  • 2 lingurite de ulei de susan
  • 1 ceapa mica-medie, tocata marunt
  • 1 ardei gras rosu (mic-mediu) tocat marunt
  • 2 catei usturoi tocati marunt
  • 1-2 felii de sunca, tocata in cubulete mici
  • 50 gr. mazare boabe
  • ¼ lingurita de sare
  • 1 ardei iute, tocat marunt
  • vreo 5 fire de coriandru rupte mare.

Metoda:

  1. E foarte important ca toate ingredientele sa fie pregatite inainte de a le pune pe foc pentru ca nu vei avea timp de nimic altceva decat sa le pui in wok si sa le amesteci. 
  2. Intr-un bol, amesteca sosul de soia, sosul de stridii si uleiul de susan. Doar sosul de soia este obligatoriu asa ca daca nu le ai pe celelalte pune 2 linguri de sos de soia.
  3. Incinge un wok la foc maxim si adauga uleiul.
  4. Adauga ceapa si ardeiul gras, amestecand 2 minute in continuu cu o spatula (de preferat, foloseste spatula speciala pentru stir-fry).
  5. Adauga sunca si usturoiul. Amesteca in continuu, 1 minut.
  6. Adauga orezul. Amesteca in continuu 2 minute pentru ca boabele de orez sa nu fie lipite intre ele si de-asemenea sa se amestece cu legumele.
  7. Adauga mazarea, amestecul de sosuri si sarea. Amesteca in continuu 2 minute
  8. Adauga ardeiul iute (optional) si coriandru si amesteca in continuu 1 minut .

Variantele sunt:

  1. In loc de sunca, orice fel de carne taiata pregatita ca pentru stir-fry. In cazul asta, prima oara se pune carnea in uleiul incins.
  2. Se poate adauga un ou in uleiul incins la inceput, inainte de legume dar dupa carnea din varianta de la punctul anterior. La fel si cu oul, se sparge si se amesteca vreo 30 de secunde.
  3. Si or mai fi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: