Ciabatta


Am inceput de aseara de la 11 sa fac ciabatta. Greu! Am terminat-o de-abia acum la ora 4 dup’amiaza. Greu, dar a iesit destul de buna. Chiar foarte buna!

Dar sa pun si reteta, nu? Cine stie, poate o sa faca si altcineva acasa.

In primul rand, trebuie spus ca ciabatta se face folosind plamada. Aceasta plamada se foloseste apoi in prepararea aluatului. Asa ca… reteta e impartita in doua:

Pentru plamada:

  • 5 gr. drojdie proaspata
  • 400 ml apa calduta
  • 550gr. faina normala de grau, cernuta

Pentru aluat:

  • 10 gr. drojdie proaspata
  • 500 gr. plamada
  • 500 gr. faina normala de grau, cernuta
  • 300 ml. apa calduta
  • 3-4 lingurite de sare
  • 3 linguri de ulei de masline

Cum se face:

I. Preparerea plamadei (cu o seara inainte, cel putin):

  1. Amesteca cele 5 gr. de drojdie in cei 400 ml. de apa calduta intr-un castron mare (de salata?)
  2. Cerne cele 550 gr. de faina peste apa cu drojdie. Amesteca bine cu o lingura sau cu mana.
  3. Framanta plamada cam un minut.
  4. Acopera catronul cu un prosop si pune-l la dospit pentru 12 ore, la caldurica.

II. Prepararea aluatului:

  1. Intr-un alt castron, dizolva cele 10 gr. de drojdie in cei 300 ml. de apa calduta. 
  2. Din plamada, ia 500 gr si pune-o in castron alaturi de drojdia dizolvata. 500 gr. de plamada inseamna  cam jumate din cantitatea obtinuta la pasul I
  3. Adauga  cele 3-4 lingurite de sare si cele 3 linguri de ulei de masline, si, daca vrei sa pui masline sau altceva, acum e momentul.
  4. Cerne cele 500 gr. de faina peste ingredientele de mai sus si amesteca bine prin framantare.
  5. Unge cu un pic de ulei de masline castronul, acopera-l cu un prosop si lasa-l la dospit pentru inca doua ore, la caldurica si nu in curent.

Acum Ciabatta:

  1. Pudreaza-ti mainile cu un pic de faina si imparte aluatul in 4 bucati de forma alungita si un pic plata. In forma de ciabatta.😉
  2. Pudreza painicile cu putina faina.
  3. Pune-le intr-o tava unsa cu putin ulei si pudrata cu un pic de faina.
  4. Acopera tava cu un prosop si pune ciabatta la dospit inca (!) o ora. La caldurica.

In final:

  1. Incalzeste cuptorul la 240°C (treapta 8 la cuptoarele cu gaz)
  2. Pe cel mai jos nivel al cuptorului (eu am pus direct pe tablia cuptorului) pune o oala (rezistenta la cuptor) cu apa.
  3. Pune tava cu ciabatta la cuptor, pe raftul de la mijloc.
  4. Tine-le la cuptor 20 minute (cel putin). Dupa 10 minute din aceste 20, scade temperatura la 210°C (treapta 7 la cuptoarele cu gaz)
  5. Lasa-le sa se raceasca pe un gratar de inox. (nu in farfurie sau in tava)
  6. Gata!🙂

2 responses to this post.

  1. Posted by Sorina on Octombrie 1, 2008 at 12:12 pm

    ahh…ce bine arata

    Răspunde

  2. Se face foarte greu. Cu toate astea am sa incerc o reteta asemanatoare in seara asta si sper sa-mi iasa!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: