Pasta alla puttanesca (pastele curvei)


Pastele vor reprezenta totdeauna un fel de mancare pentru situatii de urgenta. Poti sa le pregatesti cu orice ai prin frigider. Aseara, am ajuns tarziu acasa de la servici, nu am avut timp sa merg pe la „Alimentara” si a trebuit sa fac ceva de mancare cu ce aveam prin casa. Si am facut Pasta alla Puttanesca. Asta e numele dat de italieni, nume care inseamna  pastele curvei. Banuiesc ca numele asta e un nume foarte vechi, din popor, aparut inainte de curentele feminismului sau al „politically correctness”. Imaginea e clara… ai nevoie de ceva rapid si usor de obtinut, te duci la curve. In cazul asta, mersul la curve este transpus in bucatarie. Bordelu’ e frigideru’.

Deci… reteta (pentru 2 persoane):
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de preparare: 5 minute
Timp total: 20 minute  
Cost: cca 10 lei (pusesem 7 lei, da’ uitasem sa pun ansoaua)

  • 3 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 1 ceapa medie, tocata marunt
  • 1 tija de telina, tocata marunt
  • 3 catei de usturoi, tocati marunt
  • 2 lingurite de capere, puse la desarat.
  • 4 fileuri de ansoa, tocate marunt
  • 6 masline (eu pun totdeauna kalamata), desamburite si taiate in 4.
  • 1 ardei iute mic, tocat marunt (cu sau fara samburi, in functie de cat de picanta vrei sa fie experienta;-) )
  • 5 rosii medii proaspete, decojite si date prin blender. Poti folosi, bineinteles si rosii din cutie, da’ eu ieri am vrut sa vad cum merge cu rosiile proaspete si mi se pare ca merge mai bine.
  • vreo 20 de fire de patrunjel proaspat, tocat marunt
  • ½ lingurita sare de mare (sau dupa gust)
  • ½ lingurita de piper negru, proaspat macinat
  • ½ lingurita ierburi uscate: oregano, busuioc, etc
  • 150gr. paste (eu am folosit Capelinni, niste paste foarte subtiri si din cauza asta avand un gust placut)

Cum se face:

  1. Pune la fiert o oala mare cu apa sarata.
  2. Intre timp pregateste ingredientele asa cum e scris in reteta.
  3. Intr-o tigaie, incalzeste 2 linguri de ulei de masline la foc mediu.
  4. Pune la calit ceapa si telina si jumate din patrunjel, pentru vreo 5 minute.
  5. Adauga usturoiul si fileurile de ansoa. Amesteca 1 minut.
  6. Adauga ardeiul iute si amesteca-l prin compozitie.
  7. Pune rosiile date prin blender, adauga sarea, piperul si ierburile. Amesteca, maxim 2 minute.
  8. Adauga caperele si amesteca inca 30 de secunde
  9. Scurge pastele si  toarna-le peste sos.
  10. Adauga cealalta jumatate de patrunjel si lingura de ulei de masline. Amesteca-le bine pe foc inca 30 de secunde.

NOTA: Daca esti vegetarian, nu pune fileurile de ansoa. 😛

10 responses to this post.

  1. Posted by catalina on octombrie 7, 2008 at 12:55 pm

    Reteta pe care o stiu eu, si pe care am si gatit-o, nu presupune ceapa si nici telina, in schim avea masline verzi. Eu am avut capere in otet, iar fileuri de ansoa le-am achizitionat special pentru reteta asta. Foarte buna, dar caperele acopera cu desavarsire aroma pestisorilor, incat ma intreb daca sa pun mai multe fileuri sau sa renunt. Si daca tot am amintit, o cutiuta de ansoa cu patru fileuri, am gasit cel mai ieftin la 6.8 ron, asa ca nu stiu cum te-a costat pe tine toata afacerea asa putin.

    Răspunde

  2. @catalina: multumesc pentru comment.

    Ai dreptate cu ansoaua. Am uitat sa o pun la pret. 🙂 Trebuie sa ma mai uit cat costa borcanelul pe care l-am cumparat eu si modific pretul.

    Despre combinatia capere-ansoa, cred ca daca folosesti capere in sare si bineinteles daca le clatesti bine, gustul lor nu mai chiar asa de pregnant si acoperitor. Nu sunt sigur, caci nu am mai folosit de ceva timp capere in otet si oricum nu folosesc capere prea de des ca sa ma prind de diferente…

    Cu ceapa… nu stiu ce sa zic. Ma surprind folosind-o totdeauna fara sa pot spune daca a avut vreun sens sa o folosesc. 🙂

    Răspunde

  3. Am fost in seara asta la G’Market si am vazut ca borcanelul de 80 de grame de ansoa era pe la 13 lei, si asta daca era cu arome (usturoi, ardei iute). Mi se pare ca cel simplu, doar in ulei de masline, era sub 10 lei. Oricum, borcanelul are vreo 20 de fileuri si as adauga astfel la costul total cam 3 lei. Deci… 10 lei.

    Răspunde

  4. Posted by catalina on octombrie 11, 2008 at 11:44 am

    Da, cam asa cu pretul. Cat despre capere, eu nu am gasit decat in otet, care, by the way, sunt foarte aromate si placut acrisoare. Ai un blog simpatuc, dar am dori sa scrii mai des. Stii cum este, cine n-are timp sau inspiratie sa scrie asteapta sa o faca altii, ei doar sa comenteze. 🙂

    Răspunde

  5. @catalina. incearca si caperele in sare, sunt sigur ca o sa iti placa.

    si nu in ultimul rand… multumesc mult pentru compliment si incurajari.

    Răspunde

  6. Posted by Animaliciul94 on octombrie 24, 2008 at 10:30 pm

    Hai ca incepi sa scrii din ce in ce myai bine 😛

    Răspunde

  7. Posted by gigi on decembrie 8, 2008 at 8:33 pm

    is tare curios cine iti vinde TREI linguri de ulei, JUMATATE de lingura de piper sau sare.
    chiar si O ceapa e camm dificil.
    ma gandesc ca SASE masline le poti lua pe ascuns (cred)
    ce vreau sa zic ca retea asta costa doar o singura data 10. va imprumut eu cu 7 lei, dau si o bere, e cineva capabil sa io gateasca doar cu acesti 7 lei?

    Răspunde

  8. @gigi: cu recesiunea asta trebuie sa fim foarte atenti la cheltuielile noastre. Totul trebuie calculat la sange ca altfel ne gasim acum in preajma sarbatorilor fara bani. Asa ca, daca nu poti sa iei O ceapa si SASE masline, faci nebunie cand mergi la supermarket si iei dintr-un foc CINCI cepe si TREIZECI de masline si asa te-ai rezolvat cu cina pe o saptamana. Si asa, luand cantitati mari poate primesti si un discount.
    Ai uitat sa spui de cele DOUAZECI de fire de patrunjel. Ar fi misto sa te duci la piata sa il pui pe-ala sa iti aleaga cele mai frumoase fire din gramada. Si cred ca daca te duci la supermarket poti sa subtilizezi dintr-o cutie de paste O SUTA CINCIZECI de grame si s-o pui la loc in raft.

    Răspunde

  9. Posted by rhadoo on decembrie 9, 2008 at 4:45 pm

    „cele mai frumoase fire din gramada” hahahahahahahaha
    nu mai pooooooot hahahahaha
    „cu celofan sau poleiala domnu’ ?”
    hahahahaha

    Răspunde

  10. adica tu ai „prin casa” ansoa, capere, telina tocata marunt, asa, oricand? :d

    Răspunde

Lasă un răspuns către catalina Anulează răspunsul