Supa tunisiană de legume cu năut şi linte



Chiar nu înţeleg de ce insist cu bucătăria nord-africană. Cred că e din cauza condimentelor şi din cauza faptului că la noi în Bucureşti eu nu ştiu să existe restaurante nord-africane. Dintre bucătăriile mediteraneene, pe langă nenumaratele restaurante italieneşti observ că cele libaneze le-au depaşit deja pe cele greceşti şi spanioleşti. De fapt nici nu e prea greu având în vedere că acestea din urmă nu depasesc „enormul” numar de 5 restaurante de fiecare.

Când am încercat bucătăria nord-africană nu m-am bazat pe nimic, pe nicio amintire (cum e cazul celei tailandeze). M-a atras doar „exotismul” despre care vorbesc mai sus, atât.

E ceva interesant în supa asta: condimentele, năutul, lintea… Ah, şi cred ca e mai bună după ce a respirat puţin, după ce aromele s-au mai întrepătruns. Mi-a plăcut şi am să mai fac.

Reţeta (pentru 4-6 persoane)

  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 ceapă — tocată mărunt
  • 1 tijă de apio — tocată mărunt
  • 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
  • ½ linguriţă de turmeric
  • ½ linguriţă ghimbir măcinat (mi-am zis că data viitoare am sa incerc cu ghimbir proaspăt dat prin răzătoare)
  • ½ linguriţă scorţişoară măcinată
  • ½ linguriţă de seminţe de chimen zdrobite în mojar (după ce în prealabil au fost fripte, împreună cu seminţele de fenicul de mai jos, 30 de secunde intr-o tigaie încinsă)
  • (opţional) ½ linguriţă de seminţe de fenicul proaspăt zdrobite
  • 1 linguriţă de sare de mare
  • ½ linguriţă piper negru proaspăt măcinat
  • 1 zucchini —tăiat în rondele subţiri
  • 125 ml linte roşie
  • 1 cutie (420g) roşii tocate
  • 1 plic de şofran—înmuiat in ½ cană (125 ml.) supă fierbinte
  • 6 căni supă de legume
  • 1 cutie de năut—clătit şi scurs
  • 50 gr. paste capellini mărunţite cât-de-cât sau vermicelli
  • 2 linguri frunze de coriandru tăiate mare
  • 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
  • 2-3 linguri suc de lămâie

Cum se face:

  1. Încălzeşti uleiul la foc mediu într-o oală de supă
  2. Căleşti ceapa şi apio pentru 5 minute, amestecând din când în când.
  3. Adaugă amestecul de condimente: turmericul, ghimbirul, scorţişoara, chimenul, sarea şi piperul şi amestecă în continuu 1 minut.
  4. Adaugă zucchini, lintea şi roşiile şi amestecă.
  5. Adaugă şofranul şi supa de legume, măreşte focul, şi dă-le într-un clocot.
  6. Micşorează focul la mediu si fierbe încă 15 minute.
  7. Adaugă năutul, pătrunjelul şi sucul de lămâie şi fierbe 5 minute acoperit.
  8. În funcţie de timpul de fierbere al pastelor, adaugă-le la final în aşa fel incăt sa se fiarbă.
  9. Opreşte focul şi adaugă coriandrul.

One response to this post.

  1. ador năutul și lintea. mă bucur de așa rețetă, mai ales că le folosesc mereu.
    un an bun și multe bucurii.
    spor-t.🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: