Chiar nu înţeleg de ce insist cu bucătăria nord-africană. Cred că e din cauza condimentelor şi din cauza faptului că la noi în Bucureşti eu nu ştiu să existe restaurante nord-africane. Dintre bucătăriile mediteraneene, pe langă nenumaratele restaurante italieneşti observ că cele libaneze le-au depaşit deja pe cele greceşti şi spanioleşti. De fapt nici nu e prea greu având în vedere că acestea din urmă nu depasesc „enormul” numar de 5 restaurante de fiecare.
Când am încercat bucătăria nord-africană nu m-am bazat pe nimic, pe nicio amintire (cum e cazul celei tailandeze). M-a atras doar „exotismul” despre care vorbesc mai sus, atât.
E ceva interesant în supa asta: condimentele, năutul, lintea… Ah, şi cred ca e mai bună după ce a respirat puţin, după ce aromele s-au mai întrepătruns. Mi-a plăcut şi am să mai fac.
Reţeta (pentru 4-6 persoane)
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1 ceapă — tocată mărunt
- 1 tijă de apio — tocată mărunt
- 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
- ½ linguriţă de turmeric
- ½ linguriţă ghimbir măcinat (mi-am zis că data viitoare am sa incerc cu ghimbir proaspăt dat prin răzătoare)
- ½ linguriţă scorţişoară măcinată
- ½ linguriţă de seminţe de chimen zdrobite în mojar (după ce în prealabil au fost fripte, împreună cu seminţele de fenicul de mai jos, 30 de secunde intr-o tigaie încinsă)
- (opţional) ½ linguriţă de seminţe de fenicul proaspăt zdrobite
- 1 linguriţă de sare de mare
- ½ linguriţă piper negru proaspăt măcinat
- 1 zucchini —tăiat în rondele subţiri
- 125 ml linte roşie
- 1 cutie (420g) roşii tocate
- 1 plic de şofran—înmuiat in ½ cană (125 ml.) supă fierbinte
- 6 căni supă de legume
- 1 cutie de năut—clătit şi scurs
- 50 gr. paste capellini mărunţite cât-de-cât sau vermicelli
- 2 linguri frunze de coriandru tăiate mare
- 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
- 2-3 linguri suc de lămâie
Cum se face:
- Încălzeşti uleiul la foc mediu într-o oală de supă
- Căleşti ceapa şi apio pentru 5 minute, amestecând din când în când.
- Adaugă amestecul de condimente: turmericul, ghimbirul, scorţişoara, chimenul, sarea şi piperul şi amestecă în continuu 1 minut.
- Adaugă zucchini, lintea şi roşiile şi amestecă.
- Adaugă şofranul şi supa de legume, măreşte focul, şi dă-le într-un clocot.
- Micşorează focul la mediu si fierbe încă 15 minute.
- Adaugă năutul, pătrunjelul şi sucul de lămâie şi fierbe 5 minute acoperit.
- În funcţie de timpul de fierbere al pastelor, adaugă-le la final în aşa fel incăt sa se fiarbă.
- Opreşte focul şi adaugă coriandrul.
Posted by eumiealmeu on decembrie 23, 2012 at 8:21 pm
ador năutul și lintea. mă bucur de așa rețetă, mai ales că le folosesc mereu.
un an bun și multe bucurii.
spor-t. 🙂
Posted by adibestial on noiembrie 28, 2020 at 9:44 am
Am facut si eu reteta acum o saptamana si a iesit foarte buna. Am o intrebare, mai tin cei doi catei de usturoi tocati marunt sau ii pot arunca? S-au innegrit deja….. 🙂