Cred ca de cel putin doi ani de zile visez sa gatesc acest fel de mancare. In tot timpul asta am avut convingerea ca Bouillabaisse va fi cel mai greu fel de mancare pe care il voi prepara vreodata. Acum, dupa ce am avut ocazia sa il prepar pot sa confirm ca este cel mai greu si, nu in ultimul rand, cel mai scump fel de mancare pe care l-am preparat. A fost greu, a iesit bun insa am facut o serie de greseli si din pacate e prea scump pentru a mai incerca inca o data prea curand. Totusi, potentialul pe care il are aceasta supa (apropos, lumea nu se prea pune de acord asupra Bouillabaisse-ului: e supa sau este ceea ce noi romanii numim mancarica;) ) este imens si ar fi pacat sa nu ii acord mai multe ocazii de a incerca sa il aduc la perfectiune. Vi-l recomand pentru un weekend cu cei mai buni prieteni ai vostri. Va garantez ca va fi un weekend pe care nu il veti uita prea curand.
Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 1 homar (0,9-1,2 Kg/buc), taiat in bucati
- 2 bibani de mare (400-600 gr./buc)
- 1 calcan de 500 gr.
- 1 limba de mare de 500 gr.
- 300 gr. creveti proaspeti
- 300 gr. ton proaspăt (probabil ca data viitoare voi schimba peştii, dar aproape sigur voi înlocui tonul
- (optional) 400 gr. midii proaspete, curatate si barbierite. Midiile nu sunt folosite in reteta originala de Bouillabaisse din Marsilia, dar exista variante de Bouillabaisse care folosesc midii.
- 75 ml. ulei de masline extra virgin
- 4 catei de usturoi, tocati
- 1 ceapa mare, tocata
- 2 tije de praz, doar partea alba, tocate mare
- 1 tija de telina (apio), tocata mare
- 1 fenicul, tocat mare
- 1 cutie (420 gr.) de rosii tocate
- 750 ml. – 1 litru supa de peste
- ½ lingurita de sofran (dizolvata in putina apa fierbinte)
- 5 fire de patrunjel, legate cu aţă într-o legătură pentru că la un moment dat va trebui scoasă.
- 1 frunza de dafin,
- 1 lingurita de cimbru proaspat
- 1-2 lingurite de sare de mare, dupa gust
- ¼ lingurita de piper
- 250 ml. vin alb sec
Pentru servire:
- Rouille
- Maioneza cu usturoi
Cum se face:
- Taie capetele, cozile si inotatoarele pestilor si pune-le in 1,25 litri de apa la fiert. Daca ai oase de peste proaspete, pune-le si pe-alea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, micsoreaza focul la mediu si fierbe usor pentru 15 minute. Trece totul prin sita.
- Pestii taie-i in bucati nici prea mari nici prea mici. Asa… ca de bors de peste.
- Taie si homarul in bucati. Ce mila mi-a fost de el…
- Intr-o oala de ciorba, incalzeste uleiul de masline si pune la calit ceapa, usturoiul, prazul, feniculul si telina. Acopera oala si inmoaie-le la foc mediu maxim 15 minute (sau ceapa devine translucida)
- Adauga rosiile si supa de peste. Cand incepe sa fiarba adauga sofranul, patrunjelul, foaia de dafin (faramitata asa cum faramitezi frunza de dafin de obicei) si cimbru. Continua 30 de minute la foc mediu-mic sau pana cand legumele destul de moi.
- Adauga sare si piper dupa gust.
- Inlatura legatura de patrunjel
- Dupa preferinta, poti trece supa printr-o sita pentru a inlatura legumele sau poti pasa totul cu blenderul. Eu am ales a doua varianta.
- Da supa in clocot din nou la foc mediu. Verifica de sare si piper si mai adauga daca e cazul.
- Adauga homarul taiat bucati in oala cu supa fierbanda. Acopera si fierbe pentru 5 minute (nu mai mult)
- Adauga pestele care are carnea mai ferma mai intai si fierbe, acoperit, pentru 4 minute
- Adauga pestele care are carnea mai moale, crevetii, scoicile optionale si vinul si fierbe pentru inca 4 minute. E bine sa nu fierbi mai mult pentru ca altfel pestele se va marunti si rezultatul final nu va mai arata asa de bine. Am invatat asta pe pielea mea. Daca ai ales sa folosesti scoici, ai grija sa nu le manaci pe cele care nu s-au deschis.
- Opreste focul si lasa Bouillabaisse-ul sa se odihneasca 15 minute.
- Scoate peste si crustaceele pe un platou. Eventual scoate fiertura intr-o supiera care ar fi bine sa nu fie rece, ca sa nu ii scada temperatura.
- In fiecare bol, poti pune cate o felie de baghetă sau de pâine de campanie unsa cu rouille. Pune, peştele pe care îl preferi şi/sau crustaceele în bol şi apoi toarna supa peste ele.
- Rouille mai poate fi adaugat in supa pentru un gust mai picant. Se poate servi cu bagheta frantuzeasca unsa cu maioneza sau cu maioneza amestecata cu rouille. Oricum ar fi, invitatii tai se vor bucura sa incerce tot felul de combinatii.
Posted by Adriana on ianuarie 11, 2011 at 11:43 am
Wow excelent!!!O reteta fenomenala..o voi incerca si eu. MI-ar place sa facem schimb de link-uri..blogul tau este fenomenal.