Am dat peste supa asta întâmplător, acum un an, și m-a lovit în moalele capului de la prima lingură. Combinația aia de spanac, linte, cartof și, pe partea cealaltă, chimionul… mmmm! Mi-a plăcut culoarea ei verde intens. Faptul că e dată doar jumate prin blender îi dă o textură un pic rustică, interesantă mai ales pentru mine care cam evit supele-cremă pentru că mi se par terne. Partea preferată era când găseam cu lingura prin farfurie câte un cubuleț de cartof salvat, sau o frunză de spanac întreagă. Era o bucurie de genul celei trăite când eram mic și în farfuria de ciorbă de pui găseam câte o inimioară. Ei, acum nu crede și tu tot ce spun. Nu era chiar așa de mare bucuria, dar era din același registru. Și vorba aia, de ce să lași adevărul să strice o poveste frumoasă? Am tot ezitat să pun rețeta până acum pentru că nu aveam o fotografie acceptabilă. Însă pentru că nu am mai scris de mult timp aici, m-am gândit că revenirea ar putea fi de succes cu această rețetă. Și o să vină și fotografia.
Ce pui:
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1 ceapă albă tocată mărunt
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 cartof cubulețe
- 1 linguriță chimion măcinat (atenție, nu chimenul pe care îl mai folosim noi în bucătăria noastră românească)
- 20 frunze de mentă proaspătă tocate mărunt. Dacă e să folosești mentă uscată aș zice că trebuie cam jumătate de lingură.
- 200 gr. spanac proaspăt sau congelat sau mai mult, după gust.
- 1 cutie (420 gr.) de linte verde. Sau 250 gr. linte verde de la pungă.
- 5 căni supă de legume
- 1½ lingurițe sare de mare
- ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
- iaurt tip grecesc (10% grăsime) pentru servit
Cum îl faci:
- Călește 5 minute ceapa în 2 linguri de ulei la foc mediu.
- Adaugă usturoiul, cartoful, chimenul și amestecă. Lasă-l cam 3 minute.
- Adaugă menta, spanacul, lintea, supa de legume, sare și piperul. Mărește focul.
- Când începe să fiarbă, acoperă cu un capac, scade focul din nou la mediu și fierbe-o așa, ușor, 15 minute.
- Jumătate din supă transfer-o într-un recipient unde să o poți da la blender. Apoi transfer-o la loc în prima oală. 🙂
- Adaugă lingura de suc de lămâie și cea de-a treia lingură de ulei de măsline.
- Servește cu o lingură de iaurt de tip grecesc în farfurie.
- Pregătește-te să fii surprins de la prima lingură.
Posted by Stefania on iulie 5, 2013 at 1:19 pm
de mult.. randul 10
Posted by Racumin Foam on iunie 19, 2017 at 4:25 pm
O sa-mi dau mama pe spate cu aceasta reteta. Este indragostita de bucataria libaneza 😀