Ou fiert ”românește”(poached egg)


Când e vorba de ouă, probabil cea mai sănătoasă metodă de preparare este oul fiert moale. Îmi plouă în gură numai când mă gândesc la galbenușul ăla curgător. Faza cu fiertul ouălelor în coaja e că nu vezi când albușul e îndeajuns de tare, dar nici prea tare. Așa că o variantă este, așa numitul în engleză, Poached Egg. La noi, el se numește simplu: ou românesc. Nu știu cât de românească e metoda asta de preparare, dar nu mă apuc să intru în polemică acum. Știu doar că în rețeta de ouă romanesti astea se servesc cu ceapă prăjită (un pic caramelizata).

Rețeta:

  • 1 ou proaspat-proaspăt (ouăle proaspete-proaspete sunt cele mai bune pentru metoda asta de preparare. Dacă nu e proaspăt-proaspăt, albușul nu se va coagula frumos). Scoate oul din frigider din timp ca să ajungă la temperatura camerei la momentul preparării.
  • apă și oțet de vin alb în proporția 1 linguriță de oțet la 1 litru de apă
  • separat, apă cu sare. Nu se pune sare în apa cu oțet, în care se prepară de fapt oul, pentru că sarea împiedică coagularea rapidă a albușului.

Cum se face:

  1. Se pune apa cu oțet la fiert până la momentul în care apa fierbe molatec.
  2. Pregătește apa cu sare într-o oală separată și adu-o, tot așa, la punctul de fierbere molatecă.
  3. Sparge oul pe o farfurie, cu grijă, să nu se spargă gălbenușul, și varsă-l încet în apa cu oțet.
  4. Cu o paletă sau cu o lingură, „mângăie” ușor albușul vreo 20-30 de secunde sau până când acesta se coagulează. Dacă oul nu e proaspă-proaspăt, albușul se va dispersa un pic prin apa. Bineînțeles rennuți la franjurile alea de albuș când îl servești. Dacă e proaspăt, se zice că albușul și gălbenușul vor sta impreuna si vor forma un ou la care vei pofti instantaneu. Ca în poza rețetei Ou ochi pe pat de spanac 😉
  5. Cu paleta, transferă oul fiert din apa cu oțet în apa cu sare care și ea fierbe molcolm. Îl ții acolo vrei 30 de secunde și gata. Îl scoți pe un prosop de hartie de bucatarie, ca sa se scurga de apa.

E mai dificil de preparat oul așa, însă atunci când ai căpătat dexteritate vei aprecia la maxim gustul și vei recunoaște că a meritat efortul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: