Unt topit (ghee, clarified butter)


Tot vedeam prin retete ca se foloseste clarified butter sau ghee (de exemplu butter chicken) si ma gandeam ca e pur si simplu unt pus intr-o oala la topit si atat. Da’ m-am documentat un pic si cica e de fapt unt topit si decantat. De fapt, untul asta clarificat (sic!) inseamna grasimea din laptele cu care s-a facut untul. Apa si restul de componente ale laptelui vor fi separate.

Untul topit si decantat are doua avantaje:
– are punctul de ardere mai ridicat decat untul normal si, deci, e de preferat in cazul in care ai nevoi de unt pentru prajit. Mai scapi de fumul provocat de untul ars si de-asemenea de gustul de ars.
– se pare ca are rol de potentator de gust pentru celelalte ingrediente din mancaruri.

Cum se face:

  1. Se ia o bucata de unt si se pune la topit intr-o oala de facut sosuri. La foc mediu-mic.
  2. Apa se va evapora si la suprafata se va forma o spuma de lapte. Cu o spumiera sau cu o lingura inlatura spuma din oala.
  3. Continua sa tii untul pe foc inca vreo 2 minute. Ai grija sa nu se arda.
  4. Scurge cu atentie untul topit din oala printr-o strecuratoare deasa. Astfel celelalte componente ale laptelui, sub forma solida, vor ramane in strecuratoare sau pe fundul oalei.
  5. Untul topit va avea o culoarea galbena, superba.
  6. Il poti pastra intr-un borcan cu capac, in frigider, pentru 3-4 saptamani. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: