Supa crema de galbiori sub capac de foietaj


 

Ştiu, când te uiţi la poza asta te întrebi de unde până unde? Păi aşa arată crema de ciuperci? Dar ăsta e motivul pentru care am încercat reţeta asta, eu însumi nefiind un fan cremă de ciuperci. Modalitatea de prezentare şi de preparare m-au atras şi bănuiesc că o să vă atragă şi pe voi. Şi cred că fanii cremelor de ciuperci o vor aprecia. Mie mi-a plăcut cât de cât, dar încă nu sunt 100% convins că această cremă m-ar satisface vreodată pe deplin, dar, repet, eu ştiu sigur că nu sunt fan creme de ciuperci.

Reteta (pentru 2-3 portii):

  • 300 gr. de ciuperci gălbiori spălate
  • 40 gr. de unt
  • o ceapă medie tocată mărunt
  • 1 morcov mediu tocat mărunt
  • 2 tije de apio tocate mărunt
  • 1 cană (250 ml.) de supă de legume
  • 200 ml. ( o cutie mică) smântână pentru gătit 15% grăsime
  • 1 linguriţă sare de mare
  • ½ linguriţă piper negru proaspăt măcinat
  • o foaie de aluat de foietaj de ½ cm. grosime. Bănuiesc că vei folosi din cel congelat, deci îl laşi în prealabil să revină la temperatura camerei şi abia apoi îl desfaci căci altfel se va rupe.
  • amestec făcut dintr-un ou bătut cu o lingură de smântână pentru gătit (pentru uns foietajul de pe boluri) 

 

Cum se face:

  1. Se topeşte untul într-o oală pentru supă.
  2. Se căleşte morcovul şi apio la foc mic, acoperit, 5 minute.
  3. Se adaugă ceapa şi se mai căleşte la foc mic şi acoperit încă 10-15 minute, până când legumele sunt moi.
  4. Se adaugă ciupercile şi se călesc 15 minute la foc mediu-mic.
  5. Se adaugă supa şi o fierbi 20 de minute la foc mediu.
  6. Se adaugă smântâna (fără o lingură din ea, care se amestecă cu oul bătut), sarea şi piperul şi se ia de pe foc. Bagi blenderul în ea şi o transformi în cremă. Recomand blenderul de mână. Face toţi banii:)
  7. Într-un bol de lut, se pune supa lăsând 1 cm până la buza bolului.
  8. Se unge marginea bolului cu amestecul de ou şi smântâna. Se acoperă bolul cu aluatul de foietaj. Bineînţeles că se taie excesul de aluat din jur. Se unge pe deasupra aluatul cu amestecul de ou şi smântână.
  9. Se bagă la cuptor (preîncâlzit la 190ºC – treapta 4 la cuptoarele cu gaze)  şi se ţine aşa 15 minute sau până când aluatul capătă o culoare frumoasă aurie.

 

PS: Nu pot să spun că simt prea bine reţeta asta, aşa că ajusteaz-o şi tu cum simţi.

Lasă un comentariu