Croque madame


 

new-1Cand zici bucatarie frantuzeasca majoritatea se gandeste la  rafinament de inalta clasa. Se gandeste la combinatii de ingrediente nemaintalnite, dar al caror gust se impleteste surprinzator de bine. Se gandeste la portii minuscule dar foarte frumos aranjate in farfurie.

Da’ nu e asa. Bucataria traditionala frantuzeasca nu e nici pe departe asa cum o intalnim noi in restaurantele frantuzesti de pe la noi. Mancarea traditionala frantuzeasca se gateste luuuuuung de tot: se pun ingredientele in oala si se uita pe foc toata ziua. Si se pare ca iese bine sau se pare ca francezii s-au priceput foarte bine la PR. Toata lumea stie de „Coq au Vin”.

Sau de „Croque Monsiuer/Croque Madame” si ingredientele folosite sunt departe de a fi pretentioase. Croque Madame reprezinta pentru mine imaginea reprezentativa a micului dejun frantuzesc. Oriunde ar exista poze sau articole despre micul dejun frantuzesc eu ma astept sa existe o poza cu Croque Madame. Cand zici petit dejeuner eu nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la Croque Madame.

Croque Madame e un Croque Monsiuer cu un ou ochi pus peste. Cica se numeste Croque Madame pentru ca acel ou ochi seamana cu palaria unei femei.

Reteta (pentru 1 persoana):
Cost: 3 lei

  • 2 felii toast patrat
  • unt pentru uns
  • 2 felii de branza gruyere sau cascaval
  • 3-4 felii de sunca de care iti place tie (eu am folosit sunca de praga si a fost bun)
  • 1 ou
  • sare si piper negru poaspat macinat

Cum se face:

  1. Incalzeste cuptorul la 200°C (treapta 5 la cuptorul cu gaze)
  2. Unge feliile de paine cu unt (pe o parte :p )
  3. Pune un rand de branza pe una dintre felii
  4. Pune sunca in 3-4 randuri (dupa preferinte) deasupra feliei de branza
  5. Pune cea de-a doua felie de paine, cu partea unsa cu unt in jos 😛
  6. Intr-o tigaie de tip grill, incalzita la foc mediu, prajeste senvishul pe ambele parti cate 2-3 minute
  7. Pune o felie de branza deasupra, pune-l intr-o tava si baga-l la cuptor 5 minute (sau pana cand se topeste branza de deasupra).
  8. Scoate-l pe o farfurie si …asta e Croque Monsieur.
  9. Ca sa faci Croque Madame, prajeste un ou ochi cu galbenusul moale si pune-l deasupra lu’ Croque Monsiuer.
  10. Pune sare si piper.

Cand te duci pe la bistrourile noastre frantuzesti de prin Bucuresti si dai 15 lei pe un Croque Madame facut cu o zi inainte si reincalzit la microunde, te cam apuca nervii. Si mai bine faci acasa.

One response to this post.

  1. Posted by bernoise on ianuarie 8, 2009 at 12:24 pm

    am mancat de tzshpe ori croque in franta , dar nu ma intreba de ce eram sigura ca Croque Monsiuer e cel cu oua :)). o sa trebuiasca sa ma concentrez pe revers de acum incolo .. noroc ca mi-ai zis de palarie ..
    in rest , poza e o minunatioe, m-ai convins, o sa fac si eu ..

    Răspunde

Lasă un comentariu