Salata de peste crud, stilul tahitian (Poisson cru a la tahitienne)


Poisson cru a la tahitienne Retrospectiv vorbind, nu ştiu ce m-aş fi făcut dacă nu aş fi încercat salata asta în timpul vacanţei noastre prin insulele Polineziei Franceze. A existat o mică reticenţă printre noi deoarece vorbeam de peşte crud şi nu ne venea să-l încercăm oriunde. Am rezistat tentaţiei în prima seară, dar a doua zi dimineaţă am comandat-o la mic dejun (!) şi mi-am primit ridicături din sprâncene a mirare de la prietenii mei. Ştiam că ăsta e cel mai tradiţional fel de mâncare al tahitienilor şi având în vedere că nu am nicio problemă cu peştele crud (a se citi că îmi place peştele crud) am pornit cu încredere în această aventură. Prima îmbucătură a fost ca o revelaţie religioasă:)) Mi-a fost imposibil să împiedic exclamaţia de plăcere şi surpriză să nu îşi ia zborul de pe buzele mele în momentul în care am simtit textura fragedă a tonului şi gustul legumelor proaspete învăluite în răcoarea lime-ului şi a laptelui de cocos proaspăt. Bineînţeles că i-am făcut curioşi şi pe ceilalţi. Reacţia lor a fost identică astfel că, pe tot parcursul vacanţei, aproape că nu a fost masă la care unul din noi trei să nu îşi comande această salată de peste crud în stil tahitian.

Am refăcut ieri reţeta aici, acasă, şi a ieşit ca acolo! Încearcă şi tu, chiar dacă tonul e cam scump la noi. Nu o să îţi pară rău, îţi garantez!

Reţeta (pentru 4-6 persoane, în funcţie de poftă):
Cost estimat: 100 lei
Timp de pregătire: 15-20 minute
Timp total: cca. 50 minute

  • 800 gr. file de ton roşu, foarte proaspăt
  • 1 roşie mare, coaptă bine, tăiată cubuleţe mici
  • 1 ceapă albă mare, tăiată cubuleţe mici sau fâşii foarte subţiri
  • 1-2 castraveţi cornişon
  • 1-2 ardei graşi verzi (insist pe verzi)
  • 1 morcov mediu-mare
  • sucul a 5 lime
  • 10 linguri de lapte de nucă de cocos (mi-a fost teamă că va trebui obligatoriu lapte proaspăt de cocos, dar merge si de la conservă). Laptele de cocos se separă dacă stă la rece, deci e de preferat ca înainte de a deschide cutia să o ţii la caldură, în apă caldă.
  • 1 linguriţă de sare de mare
  • ½ linguriţă de piper negru, proaspăt măcinat
  • opţional – 6 tulpini de coriandru proaspăt

Cum se face:

  1. Taie tonul în bucăţi bite-size (de marimea unei imbucaturi)
  2. Toacă roşia mărunt în cubuleţe miiiiiici:)
  3. Ceapa se toacă mărunt sau în inele foarte subţiri
  4. Curăţă castraveţii, îi tai pe jumate pe lung şi apoi feliuţe subţiri în formă de semicerc
  5. Ardeii graşi se despart de coada şi de seminţele lor şi se taie extrem de subţire, transversal
  6. Curăţă morcovul şi dă-l prin răzătoarea mică.
  7. Toacă coriandrul opţional foarte mărunt
  8. Pui toate astea într-un castron de salată
  9. Pui sare şi piper, amesteci şi apoi torni sucul de lime. Sucul de lime va marina tonul, ceea ce corespunde gătirii lui.
  10. Îl ţii în jur de 30 minute la frigider.
  11. Excesul de suc se scurge într-un castron separat.
  12. Adaugi laptele de cocos. Acesta va opri acţiunea sucului de lime asupra tonului. De-aici şi importanţa timpului de ţinut salata la frigider. Cu cât mai puţin, cu atât tonul va fi mai crud. Oricum, depinde si cat de mari tai bucăţile de ton, cu cât mai mici cu atât se va pătrunde mai uşor. Oricum, cu timpul vei învăţa cum îţi place mai mult. Mie îmi place oricât de crud, proaspăt să fie.
  13. Amesteci bine şi îl pui din nou la frigider până la servire. Se poate servi şi imediat, dar e plăcută senzaţia aia de rece: foarte răcoritor.
  14. După gust, poţi să mai adaugi din sucul scurs la pasul 11.
  15. Enjoy!

Notă: Dacă e să scalezi reţeta pentru mai puţine porţii, ai grijă cu sucul de lime şi cu laptele de cocos. Oricum excesul de suc de lime se poate scurge (ca la pasul 11) şi laptele de cocos se va adăuga lingură cu lingură până la atingerea aromei dorite.

One response to this post.

  1. lol when i was little and me and class sung dis we changed the words to“give me gas in ma ass keep me fartin give me gas in ma ass i pray give me gas in ass keep me fartin keep me fartin till the break of day YE2#8A!&EH2E1; LOL every 1 laughed when we sang it cus da teachers didnt know wat 2 do lol XD

    Răspunde

Lasă un comentariu