Chili con carne, ca atatea retete asa-numite traditionale, difera de la o gospodarie la alta. Si odata cu internetu’, difera de la un blog la altul. Asa ca am incercat si eu sa variez in seara asta fata de prima mea incercare. Aveam doua cutii de fasole Peruana de la Bonduelle (nu sunt platit pentru reclama) care expirau la sfarsitul lunii martie si am zis ca nu se face sa le arunc. Am luat in seara asta 700 gr. de carne tocata de vita de la MegaImage (nici aici nu-s platit pentru reclama) si m-am apucat de treaba. Am tocat ceapa, ardei gras si ardei iute si numai apoi m-am uitat pe reteta de pe blog, si am vazut ca nu era vorba de nicio leguma acolo, asa ca am „improvizat”… pana la un punct.
Chili con Carne – nu e express, dar nici nu e slow cooking
Pentru 6 persoane:
Timp de pregatire: 5 minute
Timp de preparare: 50 minute
Timp total: 55 minute
Cost: ? lei (calculez zilele astea)
-
700 grame carne de vita tocata (carnea sa fie cat mai slaba)
-
2 linguri de ulei de masline sau de boabe de struguri
-
1 morcov mediu-mare taiat cubulete
-
1 ceapa medie tocata marunt
-
1 ardei gras verde tocat marunt
-
1 ardei iute rosu tocat marunt
-
1,5 – 2 cutii a cate 430 gr fiecare de fasole “Peruana” de la Bonduelle
-
1 cutie (420 gr) de rosii tocate
-
2-3 linguri de passata de rosii de la Cirio
-
1 cutie mica (140 gr) de porumb la vid
-
2 lingurite sare de mare
-
½ lingurita de piper negru proaspat macinat (sau dupa gust)
-
1 lingurita ardei cayenne praf
-
2 linguri condimente ”Cuisinez à la Mexicaine” de la Ducros
-
2 lingurite de maghiran uscat (asa am avut eu. Ai grija ca daca folosesti maghiran proaspat trebuie pus mai mult, cam la o lingura de maghiran tocat marunt)
-
frunze de coriandru tocate marunt, pentru ornat
-
cascaval ras, pentru ornat
-
6 tortilla mexicane, in forma de castronash, la fel ca in prima reteta de chilli con carne.
Cum se face:
-
Intr-o oala non-stick infierbantata la foc mediu pui uleiul la incins.
-
Adaugi morcovul si amesteci vreo 2-3 minute
-
Adaugi ceapa si o calesti si pe ea vreo 4-5 minute. Ai grija sa nu se arda.
-
Adaugi ardeiul gras si cel iute si amesteci inca 2-3 minute
-
Adaugi carnea tocata, la rumenit, pentru 6-8 minute la foc mare, amestecand mereu si spargand cocoloasele, pana cand carnea nu mai e rozalie.
-
Adauga sare, piper, piperul cayenne si condimentele “A la Mexicaine”. Bineinteles amesteca.
-
Adauga rosiile tocate, sosul de rosii si porumbul si da toata combinatia in clocot.
-
Amesteca bine, micsoreaza focul pana la mediu-mic adica atat cat mancarea fierbe foarte usor, cu bulbuci mici si timizi iesind la suprafata si acopera cu un capac. Lasa-l asa 20 minute, dar din cand in cand amesteca si verifica sa nu se usuce prea tare. Daca e cazul mai adauga niste linguri de apa, cat sa il umezesti un pic si sa nu se prinda de fundul oalei.
-
Adauga cu fasolea „Peruana” si… surpriza, un patratel de ciocolata neagra. Eu aveam o bucatica de ciocolata cu cardamon (care e minunata) si a picat bine de tot in chilli-ul meu.
-
Verifica condimentarea si mai ajusteaza daca e cazul.
-
Mareste focul pana fierbe totul si apoi micsoreaza-l din nou pana la nivelul de bule timide. Tine-l asa 10 minute, fara capac.
-
Opreste focul, pune-i capacul si lasa-l sa se odihneasca inca 10 minute. Faza asta e foarte importanta la mancarurile care folosesc carne tocata. Astfel toate aromele se aseaza si se intrepatrund.
- Se serveste fierbinte in castronul facut din tortilla, cu putin coriandru si cascaval ras pentru ornare.
-
A iesit excelent. Si sunt sigur ca maine va fi si mai bun, dupa principiul asezarii aromelor.
Poza… am facut, dar din cauza ca era tarziu si nu aveam lumina indeajuns nu s-a califaicat niciuna din pozele facute. Sper data viitoare.