Salată de couscous şi năut


Pentru că îmi place cuşcuşul la nebunie şi, mai nou, cu ocazia supei tunisiene de legume cu năut si linte, am descoperit că îmi place şi năutul am găsit firesc să încerc salatele de cuşcuş. O să mai urmeze încă una un pic mai târziu (când o să găsesc macrou proaspăt), dar deocamdată vă propun această reţetă care îmi place mult: se face usor şi poate fi îndeajuns consistentă pentru o cină uşoară. 

Reţeta

  • 200 gr. cuşcuş
  • 25 gr. stafide
  • 300 ml supă de legume clocotindă
  • 1 morcov—curăţat şi dat prin răzătoare
  • ½ ardei gras roşu—tocat cubuleţe mici (poza e făcută cu ardei gras portocaliu şi nu arată aşa sexy. Din cauza asta ar fi bine sa fie ardei gras roşu. Pentru cromatică)
  • 1 ceapă roşie medie—tocată mărunt
  • 1 cutie (400 gr.) năut—clătit şi scurs
  • 1 legătură medie de pătrunjel—tocat mărunt
  • (opţional) ardei iute—tocat mărunt
  • (opţional) frunze de coriandru
  • 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
  • 1 linguriţă chimion măcinat (recent am cumpărat chimion. Chimionul are o alta aromă decât chimenul şi este mai folosit în reţete de genul marocane, tunisiene, libaneze)
  • 1 linguriţă de boabe de coriandru, proaspat zdrobite în mojar (în prealabil e bine să fie prăjite un pic mic de tot)
  • ½ linguriţă ghimbir măcinat
  • 1 linguriţă sare

Cum se face:

  1. Amesteci cuşcuşul cu stafidele în bolul în care vei face salata şi torni supa clocotindă. Acoperă cumva bolul, cu un capac sau cu o farfurie sau cu un prosop, ca aburul să rămână în bol şi sa lucreze la pregătirea cuşcuşului. Lasă-l aşa 5 minute.
  2. Amestecă bine uleiul, zeama de lămâie, usturoiul, sarea şi mirodeniile (chimenul, ghimbirul, coriandrul). E de preferat sa foloseşti un recipient cu capac pe care să îl scuturi cu putere. 
  3. Adaugă peste cuşcuş morcovul, ardeiul roşu, ceapa, năutul, ardeiul iute, pătrunjelul şi frunzele de coriandru şi amestecă.
  4. Toarnă sosul dressing de la punctul 2 şi amestecă bine.

Lasă un comentariu