Un prieten mi-a povestit numai de bine despre bucataria marocana si, pentru ca sunt dispus la experimente culinare, atunci cand am gasit pe siteul folosit de mine ca sursa de inspiratie pentru aventurile mele de Chef un fel de mancare marocan, am incercat imediat. Nu stiam care sunt mirodeniile specifice bucatariei nord-africane si cand am citit reteta am ridicat un pic din sprancene. Se folosea scortisoara!!
Tagina e un vas specific bucatariei nord-africane (http://en.wikipedia.org/wiki/Tajine) si se pare ca si mancarea facuta folosind aceste vase pastreaza numele de tagina. In romana cred ca s-ar potrivi termenul de tocana, dar eu o sa folosesc tot „tagina”.De cand am incercat prima oara, m-am indragostit de felul asta mancare.
Cand am gustat insa, m-am indragostit instantaneu. Apoi, cand m-am uitat si eu pe site-uri care tratau bucataria nord-africana mi-am dat seama cat eram de ignorant. In tagina asta se imbina foarte bine gusturile mirodeniilor specifice mancarurilor nord-africane cu sosul de rosii si cu pieptul de pui si cu maslinele. Chiar daca reteta era cu masline negre, eu am ales masline Kalamata pentru ca imi plac foarte mult pentru aroma lor deosebita. Si pot sa spun ca dintre toate tipurile de masline care se gasesc la noi, cea mai buna tagina iese cu masline Kalamata. Da’ poate tie iti plac altele.
Reteta (2 portii):
Timp pregatire: 35 minute
Timp preparare: 40 minute
Timp total: 60 – 75 minute
Cost estimativ (pentru 2 portii) : 18 Lei
- Incalzeste la foc mediu 2 linguri de ulei intr-o tigaie larga (eu prefer tigaia non-stick) si pune ceapa si ardeiul gras la gatit pentru 5-6 minute, amestecand din cand in cand.
- Adauga usturoiul si mirodeniile in tigaie si amesteca constant pentru 1 minut.
- Adauga ½ cana (125 ml) apa fiarta sau supa de pui, rosiile tocate, sarea si piperul si lasa pana incepe sa fiarba.
- Acopera tigaia cu un capac cat se poate de etans, si fierbe la foc mediu-mic pentru 10 minute.
- Adauga puiul si masline, acopera si lasa sa se fiarba la foc mediu-mic pentru inca 8 minute.
- In timp ce tagina fierbe, prepara couscous-ul.
- Adauga sucul de lamaie si patrunjelul tocat in tagina
- Couscous-ul o sa fie un pic „pleostit” asa ca amesteca-l usor cu o furculita ca sa se „infoaie” un pic. Daca ai fulgi de migdale, acum cica e momentul sa le amesteci cu couscous-ul dar nu promit nimic pentru ca nu am incercat asa.
- Serveste tagina calda peste couscous. Amestecul de gusturi se va imbina foarte placut.
Posted by Free on martie 25, 2008 at 8:13 am
Nu sunt genul de persoana gurmanda si nici nu pot spune ca ma omor dupa gatit, dar am zis sa incerc si eu si altfel de mancaruri, inafara de cele pe care le mancam in fiecare zi si de care poate ne-am cam saturat. Si vazand in Carrefour couscous, am zis sa incerc ceva de genul asta.
Pot sa spun ca m-a surprins intr-adevar, nu ma asteptam la o asemenea combinatie de gusturi si arome. De cand am inceput sa adaug mirodeniile, m-a cucerit combinatia de mirosuri. Si n-a fost nici asa complicat pe cum ma asteptam. Si de gust, ce sa mai zic… cu totul deosebit… aromele de scortisoara, de chimen, se imbina perfect cu restul mancarii, iar rezultatul… o mancare cu adevarat savuroasa…
Singura greseala pe care am facut-o a fost ca nu ar fi trebuit sa mai pun sare, maslinele fiind deja foarte sarate, dar nici aspectul asta nu m-a deranjat, ca oricum prefer mancarea mai sarata.
Posted by scorillo on martie 25, 2008 at 11:18 am
@free: multumesc foarte mult pentru comentariu. ma bucur foarte mult ca a iesit buna.
Posted by Caramel on octombrie 30, 2008 at 12:01 pm
Am incercat aceasta reteta din dorinta de a-mi surprinde papilele gustative cu ceva nou..si am reusit. 🙂
A iesit ceva intr-adevar deosebit la gust si daca la inceput aveam dubii in privinta scortisoarei folosita la un fel de mancare (eu asociez scortisoara cu ceva dulce) pot sa spun ca in combinatie cu celelelalte condimente rezultatul este surprinzator de placut.
Cred ca as putea caracteriza gustul acestei retete printr-un singur cuvant,defapt doua :):foarte interesant.
Posted by mononoke on noiembrie 26, 2008 at 3:45 pm
Foarte atragatoare reteta, abia astept sa ma dedau, mai ales ca-s curioasa daca folosirea scortisoarei va avea si pentru mine un rezultat satisfacator (pen’ ca si eu ridic din sprancene cand vine vorba…). cat despre masline, in mod clar Kalamata (Kalamon) sunt cele mai bune care se pot gasi la noi. Multumim pentru retete!
Posted by flojo on martie 25, 2009 at 8:54 pm
Am pus si migdale si pot spune ca nu a facut nici o diferenta. Oricum e o mancare cu atatea arome si asa de bine inbinate, incat migdalele nici nu le-am simtit.
Oricum, excelent haleul asta. 😉
Posted by claudia on septembrie 16, 2011 at 5:19 pm
sotul meu e marocan asa ca sunt dispusa sa incerc aceasta mancare…Noi stam in Spania si vreau sa va spun ca aici scortisoara se foloseste destul de des in mancaruri,nu doar la duciuri.Deci,chiar maine voi prepara aceasta mancare si va voi lasa din nou un comentariu